Na jaren Acol te hebben gespeeld met allerlei gadgets, ben ik 4 jaar geleden en proactief biedsysteem gaan maken. Mijn dank ook aan Caspar. Dit systeem heb ik Mighty Bridge Systeem genoemd. Een variant op Acol met veel gadgets.

Dit biedsysteem is ontwikkeld op basis van de theorie dat het meestal om de deelscore draait. Een manche missen met veel punten gebeurd vaak niet. Een manche missen op basis van weinig punten wel. Elke bod betekent in dit systeem meer. Elke keer vraagt partner jou om na te denken. Elk bod is geënt om de deelscore te bevechten. Elk bod is voor de tegenpartij moeilijk om op te anticiperen. Anders gezegd gaan we van een reactief systeem naar een proactief systeem. Wist je dat je statistisch de meeste kans hebt op een 4/4/3/2 verdeling (21,6%) en wist je dat je statistisch de meeste kans hebt op een 10 punter (9,4%) 

In het oude systeem is jou geleerd om vanaf 12 punten te openen, later als je wat meer ervaring had, opende je zelfs met 11 punten en met lengte. Wat ook opvalt, is dat het bieden het huidige acol gaat als 1x – pas – 1x – pas – 1 sans 12/14 punten Dat doe je ook kwetsbaar! Met goede tegenstander die vroeg storen is het lastiger om de juiste waarden & punten aan te geven. Had partner er nu 11 of 13+ of …. We spreken nu af dat we agressief openen maar dat we dan niet direct ontsporen door dat partner beheerst verder biedt en niet direct te hoog gaat bieden. Daar bouwen allerlei foefjes voor in. Enkele afspraken kort:

We openen vanaf 10 punten en een 5 kaart, ongeacht kwetsbaarheid.
We openen NK 1 sans met 10-13 (KW 12/13)    Keiharde criteria: geen 5 krt hoog, geen 4/4 en geen singleton.

In het oude systeem had je 35% kans dat je zou openen omdat je voldoende punten had. Dit wordt nu 60% kans, een flinke toename. Proactief! Van al die openingen heb je ongeveer 50% kans dat het nu een 1 sans opening is. Nu vertel je direct het volgende, wat je anders na 1x – pas – 1x – pas – 1 sans zou doen. Partner ik heb geen 5 krt hoog, ik heb geen 4/4 hoog en ik heb geen singleton of renonce. Deze zekerheid komt heel vaak goed van pas. Nu is het vaak zo dat de punten redelijk verdeeld zijn. Door direct te beginnen met vooral 1 ♥/♠/sa dwing je oppies al direct met minors naar 2 niveau. Door een opening 1♣/♦ en oppies daarna gevolgd door een pas betekent zwak met lange minor, met singleton. Anders had je wel weer 1 sans geopend. Sommige bieden 1 sans met 12-14, kwestie van afspraak. Dan kun je minder snel openen en druk op de tafel leggen. Sommige doen het vanaf 9. Ik ben voorstander van het psychologisch effect dubbele cijfers 9-12 klinkt veel zwakker dan 10-13. Wat we nu hebben gecreëerd zijn blokken 10-13, 14-17, 18+.  Binnen de range  bv 10/14 kun je later weer opvragen of het 10/11 of 12/13 is geweest. Wat dit systeem je ook leert is dat punten niet alleen punten zijn, maar een goede kaartwaardering meer en beter kunt waarderen. De overige blokken 6-9 en 0-5. Vertel je kracht, dus dat betekent ook dat je een uitkomst moet kunnen verdragen.

Uitgangspunten systeem.

  • Het systeem is gebaseerd op standaarden (methoden en conventies)
  • Het systeem is gebaseerd op natuurlijk openen
  • Het systeem is makkelijk te onthouden na enige tijd. (via heldere structuur en ezelbruggetjes)
  • Het systeem heeft in paren een sterk voordeel, in viertallen/butler is dat wat minder omdat oppies dan meer risico durven nemen. Het systeem is erg lastig te verdedigen.
  • De notatie (5332) geeft een patroon aan
  • De notatie 5332 geeft de exacte verdeling in de volgorde S,H,R,K
  • Biedingen van de tegenpartij staan tussen (….) Worden in een beschreven biedserie van ons de biedingen van de tegenpartij overgeslagen, moet dit telkens gelezen worden als (pas).
  • Vanuit de inhoudsopgave kan direct naar de betreffende pagina gesprongen worden.
  • Sommige conventies worden in samenvatting beschreven