Dit is een leuk onderwerp, omdat veel mensen dit niet goed begrijpen. De mens ziet zaken soms erg zwart – wit. Ik mag openen vanaf 13 punten, nu heb ik er 12, dan pas ik. Een zeer onterechte overdenking. Bridge is een slagen spel. Je wilt zoveel mogelijk slagen maken. Aantal punten is een indicatie van de aantal slagen die je kunt maken. Niet meer en niet minder. Er zijn allerlei verschillende wegingen om punten te tellen, ik beperk mij tot het Acol systeem. Een aas is 4, heer is 3, vrouw is 2 en de boer is 1.

Je hebt ook veel systemen van Losing Trick Count of Key up points, The Law of the total Tricks, allemaal leuk en aardig om dit eens tot je te nemen. Onbewust doe ik het ook, maar dan minder wetenschappelijk. Alles is een combinatie van een gevoel ontwikkelen. Combinatie van Punten, Azen en heren, tienen en negens, verliesslagen, kwetsbaarheid, controles, fit partner, renounces. Kortom, best lastig, ook voor mensen die al 25 jaar bridgen!

Stel je hebt
S)
H) AHBT74
R) 7
K) AVBT32

Het is maar 15 punten, maar toch open ik hier met 2 klaveren, wat manch-forcing is! Je hebt alle controles, je verliest alleen met ruiten 1 slag, overige kleuren zelfs 1ste controle. Je hebt twee 6 kaarten, daar mag je ook bonuspunten voor rekenen. renonce, daar mag je ook punten voor rekenen.

Stel je hebt
S) V
H) AV974
R) V
K) AV8532

Het is nu 16 punten,echter deze hand is in eens stukken minder mooi. Je zult in het bieden deze hand wel stevig kunnen aanbieden, maar het is geen manche-forcing hand geworden.