Gratis down te loaden Mighty Sans met heel veel voorbeelden
Waarom een zwakke sans?
Dit biedconventie is eerst het Maes Complex genoemd, is ontwikkeld op basis van de theorie dat het meestal om de deelscore draait. Later kwam ik er achter dat ik dat anders wou noemen en nu heet het Mighty Sans. Elk bod is geënt om de deelscore te bevechten. Elk bod is voor de tegenpartij moeilijk om op te anticiperen. Anders gezegd gaan we van een reactief systeem naar een proactief systeem. Wist je dat je statistisch de meeste kans hebt op een 4/4/3/2 verdeling (21,6%) en wist je dat je statistisch de meeste kans hebt op een 10 punter (9,4%) In Acol of Biedermeijer Rood of SAYC is jou geleerd om vanaf 12 punten te openen, later als je wat meer ervaring had, opende je zelfs met 11 punten en compensatie met lengte of kaartverdeling. Wat ook opvalt, is dat het bieden het huidige acol of Biedermeijer gaat als 1x – pas – 1x – pas – 1 sans 12/14 punten Dat doe je ook kwetsbaar! Met goede tegenstander die vroeg storen is het lastiger om de juiste waarden & punten aan te geven.
Had partner er nu 11 of 13+ of …. We spreken nu af dat we agressief openen maar dat we dan niet direct ontsporen door dat partner beheerst verder bied en niet direct te hoog gaat bieden. Daar bouwen wij allerlei foefjes voor in. Enkele afspraken kort:
We spelen dus de Maes Zwakke 1 Sans Complex
NK 1 sans met 10-13 pnt
KW 1 sans met 12-13 pnt
Keiharde criteria: geen 5 krt hoog, geen 4/4 en geen singleton.
Enkele statistieken.
In het oude systeem had je 35% kans dat je zou openen omdat je voldoende punten had. Dit wordt nu 60% kans, een flinke toename. Proactief bridgen! Van al die openingen heb je ongeveer 50% kans dat het nu een 1 sans opening is.
Effect Maes Zwakke 1 Sans Complex Conventie
Nu is het vaak zo dat de punten redelijk verdeeld zijn. Door direct te beginnen met vooral 1 sa dwing je oppies al direct naar 2 niveau. Je geeft oppies veel minder gelegenheid om hun kaart te gaan bieden. Je partner weet precies wat het eindcontract moet worden.
Verschillende soorten kracht zwakke sans
Sommige bieden 1 sans met 12-14, kwestie van afspraak. Dan kun je minder snel openen en druk op de tafel leggen. Sommige doen het vanaf 9. Ik ben voorstander van het psychologisch effect dubbele cijfers 9-12 klinkt veel zwakker dan 10-13.
Ja een mooie 9 of een slechte 14 mag ook in deze sans worden gepropt.
Let wel, sterke sans zal via 1x – 1y – 1sans nu worden
geboden
Er wordt wel eens de vraag gesteld, waarom geen Jacoby transfers? Reden is simpel. Deze 1 sans is 10-13. Als je 14+ aan punten hebt, wil je dat de sterke hand speelt. Als je 4-13 punten hebt, maakt het niet meer uit in welke hand je dit speelt. Tegenstanders weten de 1 sans hand, maar niet de 2 harten bieder hand. Jacoby is ontwikkelt om de sterkste hand te laten spelen.
Als u pdf download vind u ruim 20 voorbeelden met mogelijke biedingen.